070-7400070

Petya-virus zorgt voor grote schade

cyberriskverzekering

Volgens Microsoft zijn minder dan 20.000 computers besmet geraakt met het ransomware virus Petya van 27 juni. Het zou daarbij vooral zijn gegaan om pc’s die draaien op Windows 7. Onder meer Maersk en TNT Express zijn door het virus getroffen. Het virus deed alsof het belangrijke bestanden op je computer vergrendelde en vroeg hier vervolgens losgeld voor. Als je niet zou betalen dan was je de bestanden kwijt. Uit een analyse van het virus door beveiligingsexperts van onder meer Kaspersky is gebleken dat het virus geen mogelijkheid kende om bestanden daadwerkelijk weer vrij te geven. De bestanden zijn dus voor altijd kwijt. Het doel van het virus was dan ook niet zozeer geld verdienen, maar vooral veel schade maken bij anderen.

De exacte omvang van de schade in Nederland door het Petya virus kan nog niet worden vastgesteld. Wel valt te stellen dat er in de haven van Rotterdam best wat schade zal zijn. Zo zijn er enkele terminals dagenlang gesloten geweest waardoor schepen hebben moeten uitwijken naar andere havens. Los van deze misgelopen omzet zijn er uiteraard ook extra kosten gemaakt om de systemen te herstellen. Het is nog niet onduidelijk of er schade is ontstaan aan bederfelijke lading die niet tijdig kon worden gelost.

Uit verder onderzoek is gebleken dat de cyberaanvallers al maandenlang toegang tot de systemen hadden. Het is daardoor goed mogelijk dat belangrijke gegevens in verkeerde handen zijn gevallen. Veel bedrijven blijken in de praktijk niet goed te zijn voorbereid op een dergelijke cyberaanval. Vaak zijn updates van besturingssystemen, antivirus programmatuur, firewalls en andere software niet verwerkt waardoor pc’s kwetsbaar worden. Bedrijven onderschatten de risico’s die worden gelopen en overzien de financiĆ«le gevolgen daarvan te weinig. Hierdoor wordt er vaak geen cyberverzekering afgesloten waarmee men de broodnodige expertise bij het oplossen van het virus links laat liggen. Ook dekt zo’n cyberverzekering veel van de te maken kosten.