070-7400070
Cyberverzekering

Cyberverzekering

De uitspraak “Cybercrime overkomt ons toch niet” is weliswaar een veelgehoorde uitspraak onder mkb’ers en zzp’ers, maar helaas erg onjuist. Juist zij zullen de komende jaren de nummer 1 prooi voor cybercriminelen zijn.

Vraag een offerte aan

Is een cyberverzekering nodig?

De uitspraak “Cybercrime overkomt ons toch niet” is weliswaar een veelgehoorde uitspraak onder mkb’ers en zzp’ers, maar helaas erg onjuist. Juist mkb’ers en zzp’ers zullen de komende jaren de nummer 1 prooi voor cybercriminelen zijn. Daar waar grote bedrijven al steeds meer zijn doordrongen van de cybergevaren en hebben gekozen voor een deugdelijk beveiligingssysteem, hebben kleinere ondernemingen de beveiliging vaak niet beter geregeld dan de gemiddelde particulier. In 2017 hebben twee grote cyberincidenten het nieuws gehaald, waaronder het Petya virus. Een cyberverzekering afsluiten is met zulke grote risico’s echt zo gek nog niet.

Even wat cijfers op een rij:

 • De totale schades aan auto’s in Nederland was vorig jaar € 2,9 miljard. De schade naar aanleiding van cybercriminaliteit was € 10 miljard volgens Deloitte
 • 29% van de bedrijven is op frequente basis onderhevig aan een cyberaanval
 • 24% van de bedrijven loopt schade en dataverlies op
 • 20% van de aangevallen bedrijven ervaren hierna een inkomsten- of reputatieverlies

Bedrijfsrisico’s

In de eerste plaats loopt uw bedrijf zelf een risico, ook wel eigen schade genoemd. U moet dan denken aan: bedrijfsvoering komt stil te liggen, data-inbreuk (u verliest naast kostbare klantgegevens goodwill en loopt imagoschade op), hackerschade (herstel website, intranet, netwerk, computersysteem, programma’s), cyberafpersing

Aansprakelijkheidsrisico’s

Beschikt u over persoons- of betaalkaartgegevens van uw relaties of verwerkt u grote hoeveelheden gegevens van derden? Beschikt u over medische gegevens? Of zijn uw systemen gekoppeld met die van andere organisaties? Dan loopt u aansprakelijkheidsrisico’s die op de traditionele aansprakelijkheidsverzekeringen niet of nauwelijks zijn gedekt. U doet u er verstandig aan om in kaart te (laten) brengen welke aansprakelijkheidsrisico’s u loopt en in hoeverre deze risico’s zijn afgedekt met een verzekering.

Het overkomt ons toch niet

Dat dacht Xander Koppelmans ook. Xander was eigenaar van de Zeeuwse ontwerpstudio PHGR die ondanks goede, gecertificeerde automatiseerders en hardware (toch) zijn faillissement moest aanvragen als gevolg van cybercrime. Lees hier het verhaal van Xander Koppelmans.

Waarvoor kan ik mij verzekeren?

Wij vergelijken standaard de cyberverzekering van Hiscox, AIG en Chubb. Cyberverzekeringen geven globaal dekking voor het volgende:

Systeeminbraak

Deze dekking dekt eigen kosten als gevolg van inbraak op systemen of data. Het gaat daarbij om kosten van:

 • forensisch onderzoek;
 • communicatie met klanten, toezichthouders, justitie, creditmaatschappijen en andere belanghebbenden;
 • extra klantenondersteuning, bijvoorbeeld via een call center;
 • crisismanagement, reputatieherstel en pr-campagnes.

Privacy

Deze dekking dekt gevolgen van gestolen privacygevoelige gegevens:

 • Kosten van onderzoek door bijvoorbeeld justitie of creditcardmaatschappijen;
 • Claims van individuele personen;
 • Boetes opgelegd door toezichthouders, of andere verplichte vergoedingen.

Digitale aansprakelijkheid

Deze dekking dekt voortvloeiende schade als bijvoorbeeld de website of e-mail onbedoeld het auteursrecht schendt, laster verspreidt of een virus bevat.

Hacking

Deze dekking dekt de schade veroorzaakt door hackers:

 • Reparatie, vervanging of herstel van websites, programma’s of data;
 • gestolen software of data;
 • onderzoek en advies in systeembeveiliging;
 • forensisch onderzoek naar de oorzaak van een hacking.

Afpersing

Deze dekking beschermt u tegen de schade van hackers die de website of data gijzelen. U krijgt bijstand van security-adviesbureau en eventueel betaald losgeld wordt vergoed.

Omzet verlies door cyberaanvallen

Deze dekking dekt omzetverlies door bijvoorbeeld een DDos-actie of andere aanval op de computersystemen van uw relatie wanneer deze leidt tot omzetverlies, bijvoorbeeld door uitval van een webwinkel.

Wij werken o.a. samen met:

hiscox chubb aig allianz